Tartalom átvétel

Péter üdvözlete és kérése

Kedves Rokonság!

 

Remélem mindegyikőtöknek jól megy sora! Sajnos még az eddigi járványt követően sem oszlanak a felhők, sőt. Gondolom mindenki érzi azt az aggodalom-fátylat, ami betakar bennünket. Adja a jó Isten, hogy mihamarabb újra béke legyen a szomszédunkban!

 

At utóbbi néhány hét Lenkey KÖE kötődésű dolgairól szeretnék veletek megosztani néhány sort.

 

Remélem elcsíptétek a március 15-ei Kossuth rádiós műsorforgatagban egy korábban már leadott és most újra játszott Lenkey Jánosra emlékező felvételünket! (Forog a nevünk, úgy ahogy azt 2007-es egyesületi alapításunkkor célul tűztük ki)

 

Néhány hete keresett meg T. Ágoston Laci bátyánk kedves özvegye Erzsike Laci bátyánk Lenkey anyagaival. Nagyon sok, nagyon értékes információ, kutatási anyag, levéltári másolat került így hozzánk, hozzám, köztük Lenkey János és Károly leveleinek másolatai, sok korabeli levelezés, újságcikk és sok javarészt ’80-as évekbeli „mai” újság cikk, amikből Laci bátyánk dolgozott. Jó volt Erzsikét újra látni és nagyon hálás vagyok neki, amiért megkeresett ezen anyagokkal. Köszönöm neki, és köszönöm Laci bátyánknak, aki ilyen szép rendben tartotta mindazt, amit a levéltárakból, különböző forrásmunkákból hosszú ével alatt összegyűjtött.

 

És lásd milyen nagy rendező a sors. Két hete keresett fel Horváth Béla történész úr, kedves ismerősünk, hogy felkérést kapott a Hadtörténeti Múzeumból, Hermann Róberttől. Horváth Béla tanár úrra emlékezhettek Egerből az egyesületünk 10 évfordulójáról. 2017-ben előadást tartott nekünk a Würtenberg huszárokról, akkor megjelent tartalmas és alapos tanulmánykötete kapcsán. Most pedig egy Lenkey Jánosról megjelentetendő önálló kötet megírására kérte fel a múzeum. A Lenkey kötet a tervek szerint egyike lesz azon köteteknek, amiket az aradi vértanúkról írnak, de kötetet kap Ormay, Hauck és Kazinczy is (végre).

Horváth Bélával azóta személyesen is találkoztam, eszmét cseréltünk és rendelkezésére bocsátottam mind a saját, mind a Laci bátyánktól frissen kapott anyagok listáját, hogy szemezgethessen belőle a kötet megírását előmozdítandó.

Nagy és méltó dolog lesz ezt az új Lenkey Jánosról szóló önálló kötetet a kezünkbe venni. Reméljük mihamarabb elkészül!

 

Idén lesz 15 éves az egyesületünk, ahogy írtam is Jánosunk 70. szülinapjára. Jó lenne ennyi év bezártság és aggódás után újra személyesen találkozni! Ha máshol nem, hát Egerben, vagy Noszvajon.

Addig is minden jót nektek, jó egészséget mindenekelőtt!

 

Üdvözlettel, Péter